Vermijd brand, met een paar eenvoudige regels

Een goede brandbeveiliging in elke huis is een must. De geringste fout of kortsluiting kan uw huis doen ontbranden in een mum van tijd. Als u thuis bent, kunt u het vuur onder controle proberen te houden. Maar meestal zijn de gevolgen extreem en niet te overzien en kan uw huis in rook opgaan. Gezond verstand en waakzaamheid zijn essentiële voorwaarden voor een goede bescherming tegen brand. In elke kamer van het huis moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden om de brandveiligheid te verbeteren. Het zijn meestal kleine praktische aanpassingen die u zullen behoeden voor rampen. Hier zijn enkele tips om de brandveiligheid te optimaliseren.


Plaats rookmelders

Rookmelders spelen een belangrijke rol bij de bescherming tegen brand aangezien ze u waarschuwen bij het begin van een brand. U kunt direct ingrijpen om de schade te beperken. De installatie van deze sensoren vereist een initiële investering maar dit weegt niet op tegen de verhoogde brandveiligheid. In een groter gebouw kunt u gebruik maken van een centraal alarmsysteem dat gekoppeld is met verschillende rookmelders.


Brandbeveiliging in de keuken

Bescherming tegen brand is een cruciaal element in de keuken. Er zijn inderdaad meer warmtebronnen in deze ruimte. Laat tijdens het koken het vuur niet onbeheerd achter. Een blusdeken moet altijd binnen handbereik zijn. Schakel uw koffiezetapparaat, waterkoker, broodrooster, enzovoort uit na elk gebruik. Gezien het hogere risico op brand is een friteuse een voorbeeld van een apparaat waar u zeer waakzaam over moet zijn.


Algemene tips om de brandveiligheid te verhogen

• Installeer ten minste één brandmelder per verdieping

• Zorg dat er een of meerdere goedgekeurde brandblussers in huis zijn. Zet er zeker één in de keuken, de meeste branden ontstaan in de keuken.

• Bekijk welke uitgang als nooduitgang gebruikt kan worden en spreek dit af met de bewoners.

• Sla het noodnummer van de brandweer op in uw telefoon zodanig dat ze snel bereikbaar zijn.

• Zorg dat er een zaklamp beschikbaar is. Vaak valt de stroom uit als gevolg van een brand.

• Voorkom oververhitting van toestellen, kachels, enzovoort.

• Kaarsen creëren een aangename sfeer maar ze zijn erg gevaarlijk als ze onbeheerd worden achtergelaten. Hetzelfde geldt voor een open haard.

• Laat defecte stopcontacten of beschadigde elektrische bedrading zo snel mogelijk herstellen.

• Synthetische stoffen en wol zijn uiterst kwetsbaar voor brand.

Tapijten en brandwerende stoffen zijn beschikbaar in een verscheidenheid van kleuren en patronen. Verder kan een brandvertragende stof op het weefsel worden aangebracht door vakmensen. Al deze maatregelen kunnen de brandveiligheid in huizen en gebouwen aanzienlijk verhogen en niet alleen uw woning maar ook uw familie, bezoekers, of werknemers beschermen tegen de gevolgen van een verwoestende brand.

Op zoek naar een brandbeveiligingssystemen? Kijk dan eens op de site van Novisec.


Delen